Alumna xinesa arribada fa dos anys a l'escola amb greus problemes en castellà i en català, tant d'expressió oral com d'expressió escrita.
ANTECEDENTS
Demanda d'intervenció DOP. Octubre de 2012
Curs 1r de batxillerat.
Aquesta alumna l'anomenarem Huiming. ha estat escolaritzada durant dos anys en una altra escola confessional. Va entrar en una aula d'acollida que al parer de l'escola ha estat més perjudicial que beneficiosa, ja que es passava el dia fora de l'aula ordinària, es va sentir marginada i que rebia poca atenció. El seu tutor va demanar a l'escola una entrevista el mes de juliol (el pare és a Xina i la mare no parla ni català ni castellà). Ens va explicar les dificultats però no vàrem captar la magnitud de les mateixes.
En començar el curs ens van adoptar una sèrie de mesures per tal d'ajudar a la Huiming: Assistir a estudi al dilluns a la tarda a l'escola i tenir un professor particular, a l'espera del PI (pla individualitzat) i de les notes de l'orientativa.
Aquesta alumna és molt ràpida en matemàtiques.
Ens posem en contacte amb l'EAP i la persona encarregada del suport lingüístic (LIC) i ens assessora què podem fer:
Pla Individualitzat. Justificació.
És una alumna que té unes bones competències en general, però té la dificultat de les llengües. És una alumna força treballadora que cal reforçar anímicament i que cal adaptar, temporalment, els continguts del batxillerat en funció de la seva evolució lingüística.
Àmbit acadèmic
Algunes activitat on la comprensió lectora no és essencial poden ser realitzades de forma satisfactòria. Altres, però es veuen molt condicionades per la seva comprensió lectora i l'escassa competència d'expressió oral i escrita. Malgrat això considerem que cal mantenir-la a l'aula per facilitar l'aprenentatge que li és possible i com a forma de vinculació al grup i d'immersió lingüística.
Observacions
El seu entorn familiar no parla gaire castellà ni català per la qual cosa la seva immersió lingüística se centra en l'escola.Cal que miri la televisió en català. L'avaluació del PI es farà trimestralment. S'aconsella a la família que l'alumna faci cursos intensius de català en època de vacances a l'EOI.
Decisions curriculars i criteris d'avaluació
En relació amb les assignatures es contemplen les següents alternatives:
Opció A. Valoració igual que els seus companys. Els continguts de la matèria i les explicacions a classe no presenten dificultat específiques per a l'alumne. Matemàtiques, Física, Química, Dibuix Tècnic i Anglès.
Opció B. Davant les dificultats específiques que representen per ella, per motius lingüístics, els continguts de la matèria i el seguiment de les classes, es valorarà bàsicament el seu esforç i el lliurament del treball iguals als dels seus companys: Filosofia, Ciències per al Món Contemporani.
Opció C. Per les característiques de l'assignatura s'adapten específicament alguns continguts (cal especificar quin) i la resta s'avalua més l'esforç i el lliurament de treballs.
- En l'assignatura de català l'alumna treballarà material específic per tal que pugui assolir el nivell B.
- L'assignatura de castellà facilitarà materials individuals que permetin la lectura i comprensió de textos mes senzills als que corresponen al nivell acadèmic cursat.
- El treball de recerca es postposa a l'estiu, així la Huming tindrà més temps per fer les tasques escolars.
El Pla individualitzat (PI) es revisarà al final del 2n trimestre i es valorarà l'evolució de l'alumna. La nota final de cada assignatura es revisarà a final de curs i, si s'escau, es demanarà, la realització d'una avaluació final per ajustar la nota provisional donada durant els trimestres.
DETALL DEL PI
Indicadors avaluables
- Es fa una observació a classe de les matèries i el seu grau de funcionament autònom i es prendrà una decisió sobre com avaluarr-les el primer trimestre.
- L'alumna assistirà els dilluns a les aules d'estudi per poder reforçar la seva comprensió i expressió oral amb la professora de reforç.
- S'allibera a l'alumna del Treball de Recerca. L'alumna romandrà l'aula de la psicopedagoga, que també condueix TR, i aprofitarà per posar-se al dia dels apunts, reforçant així el treball que ja realitza amb la professora particular.
- L'alumna farà a l'aula de català exercicis del nivell B.
- A l'hora d'estudi es corregirà la feina feta amb el material del nivell B i es mantindrà quan sigui possible la conversa com a parella lingüística.
- En la resta de les assignatures es mantindran fins a la revisió del tercer trimestre els acords sobre l'avaluació de cada assignatura segons les decisions preses en la junta d'avaluació del primer trimestre.
Al final de 1r de batxillerat l'alumna ha assolit la suficiència en totes les matèries llevat de Català, Castellà i Química. S'aconsella preparar per a la suficiència la química. Per a la convocatòria de setembre es demana que l'alumna faci un curs intensiu de castellà i català amb la finalitat de poder garantir uns mínims en proves externes com ara les PAU. Es decideix substituir el tema de TR per un document on expliqui la seva experiència en l'estudi intensiu de Català i Castellà i que acrediti haver-lo cursat així com aprovar les proves de suficiència de setembre.
2n de batxillerat
Hi ha un seguiment individualitzat. Es continua demanant la intervenció ja que l'alumna continua tenint moltes dificultats en l'expressió oral i escrita, tant en castellà com en català, la qual cosa li dificulta assolir els mínims necessaris per a les matèries en especial aquelles en què l'expressió escrita és important.
L'objectiu és que l'alumne millori la seva expressió oral i escrita en català i castellà; i facilitar l'elaboració i la comprensió de textos senzills que li permetin realitzar proves d'avaluació escrites i orals (competències comunicatives).
Com ho farem? L'alumna romandrà a classe i participarà en les classes amb les mateixes condicions que els seus companys/companyes. En les assignatures de llengua catalana i castellana s'adaptaran els continguts i les tasques a fer a la seva evolució.
Criteris d'avaluació. En les assignatures de Llengua i literatura catalana i Llengua i literatura espanyola s'avaluarà l'alumna segons els continguts que es proposen. En la resta d'assignatures l'alumna serà avaluat igual que els seus companys.
Ajudes tècniques i suports. L'alumna rep atenció personalitzada en les assignatures de llengües. S'ha demanat a la família que tingui suport extern per al seguiment del curs. També s'ha demanat que es duguin a terme les parts del PI del 1r de batxillerat que no han estat realitzades.
COMENÇO LES PRÀCTIQUES AMB LA HUIMING
Vam quedar amb la psicopedagoga que jo estaré dos dies a la setmana amb la Huimin per tenir conversa amb català amb l'objectiu d'assolir una bona expressió oral. També l'ajudaré a preparar les lliçons d'història i el català. Dilluns i dijous.
24 de febrer
1a entrevista amb la Huiming
15 h. Conec a la Huiming, és una noia tímida somrient, interessada però que quan parla li costa una mica. Ella m'entén perfectament.
Ens posem en una aula i parlem. Parlem sobre les seves necessitats. M'explica que el primer trimestre ha fet classes al Consorci per a la Normalització Lingüística, cuatre dies a la setmana, ja que és vol examinar del nivell B. Li he preguntat si la professora és una noia catalana que sap xinès mandarí i m'ha dit que no.
Li comento que el Consorci hi ha un programa especial per a persones xineses.
http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlbarcelona/cursos_xinesos.html
Cara el curs vinent ho mirarem. Ara l'objectiu és que l'alumna agafi agilitat en la llengua oral i que aprengui a estudiar història fent esquemes, fent relacions i utilitzant la memòria, que ella em diu que en té molta. Els xinesos estan acostumats a treballar molt la memòria i això els facilita bastant l'aprenentatge.
Parlem sobre el seu futur. Què voldràs fer el curs vinent? Ella em comenta que vol seguir estudiant. Farà les PAU, però si no aprova, és conscient que és complicat, farà un cicle de Grau Superior, vol algun tema relacionat amb el Dret. Molta llengua, penso jo.
Parlem sobre el desenvolupament del curs. Em diu que les assignatures de Català i Castellà i Història no li van gaire bé. M'ensenya un examen d'Història. El professor li ha fet moltes anotacions: No s'entén la redacció, massa faltes d'ortografia, ..
Hem estat parlant de com la puc ajudar fins el dia que tigui els exàmens finals que serà principis del mes de maig i després tindrà les PAU. Hem mirat un calendari. Farem 4 hores cada setmana fins a un màxim de 28 hores ja que després de Setmana Santa comencen els exàmens.
Li he proposat de fer 1 hora de parlar. El tema serà el llibre "El cafè de la Marina", teatre de Segarra. Ell llegirà a casa i parlarem sobre el que ha llegit. Si no té temps llegirem junts.
La segona hora estudiarem història, literatura i el que necessiti.
27 de febrer
2a entrevista amb la Huiming
Avui porta el llibre. Ella ja n'ha llegit bastant.
És una obra de teatre.
Li pregunto on passa?
L'acció de l’obra se situa al Port de la Selva, poble de la
Costa Brava,i presenta un cafè a prop del mar.
Li pregunto si coneix Port de la Selva? Em diu que No. Aprofito
per agafar un mapa i li dic.
Està al Nord de Barcelona, a prop de França, al Cap de Creus. Què
és un cap? Clar que sap que és un cap, el problema és el lèxic. Busquem la
localització. Li pregunto si creu que és bonic o lleig. Ella, molt prudent diu:
No ho sé. Jo li dic que per mi és gairebé el més bonic del món.
Bé, ara m'agradaria que parléssim sobre la teva ciutat. Ella és del
Nord de Xina tocant Sibèria. Fa molt fred. La seva ciutat no té mar.... i a poc
a poc i cada vegada millor la
Huming explica coses. També m’ensenya la seva ciutat, diu que fan
una cervesa molt bona.
Tornem al llibre
Li pregunto si li agrada el teatre i em diu que no.
Li parlo sobre l'estructura d'un text literari, què ens saps tu?
No m'entén massa i li explico que l'obra
està estructurada en tres actes, que responen a la introducció, el nus i el
desenllaç.
Com es diu la protagonista?
És una noia que és diu Caterina
Hem parlat força i ja arribat l'hora de marxar. Li comento que el
proper dia parlarem dels personatges que s'ho llegeixi una mica i prengui nota.
3 de març
3a entrevista amb la Huiming.
Primer parlem una estona sobre com li van els estudis i com està?
Em diu que una mica cansada ja que estudia molt, té molta feina hi ha moltes
assignatures.
Li pregunto si li va anar bé la trobada de l'altre dia i em diu
que molt bé. Què has fet el cap de setmana? He anat a passejar una mica amb uns
amics i després he estudiat. És una noia conscient que no pot perdre el temps ja que ella
mateixa diu: Sóc gran, tinc 19 anys.
Parlem del llibre
Quants personatges hi ha?
Libori, el cafeter, i les seves filles, la Caterina i la Rosa;
Els pescadors
Els personatges que arriben al poble procedents d’altres llocs: monsieur Bernat i l’artista barcelonina que l'acompanya.
Parlem una mica, bé bastant. Com t'imagines aquest poble? I els personatges, com te'ls imagines? Fa una descripció d'algun dels personatges, del Libori, de la Caterina,.
Com vivien els pescadors? És fàcil la vida dels pescadors?
El llibre ens serveix com a fil conductor per parlar, parlar de tot una mica.
Hem diu que el proper dia hauré d'ajudar-la a estudiar "La segona República espanyola i la guerra civil" Li dic que porti el llibre i el material que tigui que estudiarem.
6 de març
4a entrevista amb la Huiming. Avui la Huimnig em porta el material. Parlem i li comento que cal aplicar les tècniques d'estudi adequades per poder aprendre la història: Cal fer esquemes i utilitzar la memòria. Fer relacions ens ajuda molt a aprendre, però quan l'alumna és xinesa, hi ha moltes matèries que no es poden relacionar. No s'assembla en res la política del seu país i el nostre. No vol dir que les persones no ens assemblem i tant, més del que ens pensem. Però el sistema polític no.
Llavors m'adono que alhora de poder fer relacions no puc. El seu país és diferent i tampoc no coneix el sistema polític actual del nostre país. Li pregunto saps què és una democràcia? No gaire. Li explico en quatre paraules. Saps qui és el president del Govern d'Espanya? No. Saps qui és el president de la Generalitat,? No.
Clar, jo volia comparar el sistema polític de la 2a república amb l'actual, encara que hi hagi algunes diferències. El Rei, saps qui és ? No.
Bé, considero que és important que conegui el nostre sistema d'organització política i li faig un quadre per explicar una mica la jerarquia. Espanya - Catalunya i la resta de Comunitats Autònomes. Agafem un mapa d'Espanya. Ens situem. Ella em pregunta Per què voleu la independència? Massa temes, a poc a poc.
Passa l'estona i quedem per dijous.
10 de març
5a entrevista amb la Huiming. Cal estudiar la 2a República. Li ensenyo com fer un esquema. Ella en sap una mica, però ha d'aprendre a extreure les idees principals.
13 de març
6a entrevista amb la Huiming. Avui la psicopedagoga m'ha comentat que hi ha una novetat a l'escola. És un programa per aprendre a llegir i parlar millor. Ens l'ha donat a la Huiming i a mi per practicar. S'agafa un document en pdf o word i el programa te'l llegeix amb una bona dicció i a la velocitat que ens vagi millor.
Ens el mirem. Penso que a la Huiming li anirà molt bé.
La propaganda del programa diu aixó: El programa informàtic anomenat ClaroRead i
comercialitzat per l’empresa Integratek, es basa principalment en un lector de
tot tipus de text digitalitzat: format word, pdf, pàgines web, llibres
digitals,.... que permet al lector escoltar el text a mesura que va seguint les
paraules o les frases ressaltades. Entre les opcions que ofereix el programa,
es pot escollir la velocitat de lectura i la llengua del text, sigui en català,
castellà, anglès, francès....
En aquest enllaç podem veure una demostració de com funciona el programa.
A més hi ha unes instruccions
Practiquem amb els apunts de la 2a República.
Va bé i quan li trobes el punt de la velocitat adequat. Pots anar repetint i al mateix temps parlant. D'aquest manera entones i vas automatitzant la llengua. Aquest recurs no és un substitutiu de.... si no que l'utilitzarem com a complement de...
17 de març
7a entrevista amb la Huiming.
Fem l'esquema dels apunts la 2a República. Té pressa
20 de març
8a entrevista amb la Huiming.
Avui llegim entre les dues "El cafè de la Marina" Detecto que s'ho passa bé. Parlem dels personatges, de la tristor de la Caterina que es converteix en amargura quan veu que la seva germana es casa.
Parlem de sentiments. Els sentiments són universals. La Huiming ja em té molta confiança i s'obre. Encara pensa una mica abans de parlar, és a dir, tradueix, però o crec que té més soltura.
Li comento que pel proper dia hauria de portar estudiat qui formava el govern a Espanya la primera etapa de la segona República i quines persones formaven el govern de Catalunya.
24 de març
9a entrevista amb la Huiming.
Avui la Huiming m'ha explicat el que havia estudiat ha estat prou bé. Hem parlat sobre les relacions Catalunya - Espanya en aquell moment, similars els que tenim ara.
Manifest contra els productes catalans. No ho entèn gaire tot això.
Anuncis al diari i tot.
27 de març
10a entrevista amb la Huiming.
Més llibre, més teatre. Fem les dues teatre. Representem personatges i aclarim dificultats de vocabulari. També li explico com era l'Empordà de l'època. Parlem sobre les vacances i li pregunto què fa ella. Em diu que aquest estiu anirà a Xina a veure la seva àvia.
Preparem un esquema sobre la guerra civil. Comentem que el proper dia portarà estudiat l'esquema que hem fet avui.
31 de març
11a entrevista amb la Huiming.
Guerra Civil. S'ho sap força bé. Té molt bona memòria.
L’esclat de la guerra: Del cop d'estat a la guerra civil.
- Qui hi ha darrera del cop
- Avantatges dels insurrectes
- Visionem un video
Utilitzem el màxim de recursos visuals ja que d'aquesta manera s'arrelen més els coneixements
3 d'abril
12a entrevista amb la Huiming.
Avui la Huiming m'ha dit: Mariona estic molt cansada. Li he propsat anar a prendre un cafè. Per parlar, perquè m'expliqui coses.
Avui he fet de parella lingüística. Hem parlat de la família. Em diu que és filla única, com molts xinesos. Que li costen molt les llengües, l'anglès també.
Cada vegada parla millor. Té una amiga amb la qual parla amb castellà i em diu que el català li agrada.
Potser el curs vinent farà un Cicle de Grau Superior en Superior en Administració i Finances. No sap si ho farà en un centre públic o privat.
Hem passejat vora l'escola. Passeig de Gràcia i rambla Catalunya.
Estic contenta ja que avança molt en les seves habilitats comunicatives.
7 d'abril
13a entrevista amb la Huiming.
Avui he pensat que calia escriure. He agafat els apunts Guerra Civil i he dictat.
Ha fet bastants faltes. Li costa l'ortografia. Li he dit que no es desanimi, que agafi el Gali, el Parla.cat, i software del l'ordinador. Li envio el següent enllaç, que són converses universitàries. http://www.ub.edu/guiaconversa/a.php?fer=trianova&idioma=16
10 d'abril
14a entrevista amb la Huiming.
Avui és l'últim dia. Ella necessita temps. Acabem el tema de la Guerra Civil i continuem el llibre del Cafè de la Marina. Practicament acabat. Li dic que si necessita que l'ajudi a fer més coses que m'ho digui, però ella em diu que les tardes ha de fer treballs amb els seus companys i no pot.
Hem quedat per final de curs, quan acabi les PAU.
30 de maig. Parlo amb la psicopedagoga i em comenta que la Huiming ho ha aprovat tot i es presenta a les PAU. Estic molt contenta.